joi, 21 aprilie 2011

ROMA V - TERMELE LUI NERO, COMMODUS, DECIUS, CONSTANTIN, TIMOTHEUS, SURA

Termele lui Nero s-au ridicat după nouă decenii tot în Cîmplul lui Marte, anul 64 e.N. Erau cuprinse între stadionul lui Domitian (azi Piazza Navona), la dreapta și Pantheon, la sânga (privind spre Pantheon). Aveau fațada orintată spre sud, adică spre Grădinile lui Agrippa. Termele lui Nero au fost restaurate și mărite de Alexader Severus (222-235 e.N), așa că pe parcurs au purtat numele clor doi fondatori.

Termele lui Commodus s-au construit în anul 180 e.N, spre sud-est și foarte aproape de Termele lui Caracalla, pe colina Aventin. Se aflau în apropiere de Via Appia, spre Porta San Sebastiano , într-o poziție extrem de agreabilă.


Termele lui Decius - Machetă

Termele lui Decius (249-251 e.N) au fost construite le colina Aventin în anul 251 e.N. Conform unei tradiții imperiale,ele acopereau o suprafață mare și erau foarte luxoase. Se aflau într-o zonă cu temple și mari domenii de patricieni. Deși nu aveau dimensiunile altor terme, ele prezentau un plan clasic, cu frigidarium central și aripi ce ar fi putut cuprinde spații pentru biblioteci și gimnaziu. Erau cuprinse într-o împrejmuire de zid, ca și toate celelalte terme anterioare din Roma. La apus de terme se găsea locuința privată a lui Traianus, cu o vedere splendidă spre Tibru. La data edificării colina Aventin dispunea de o urbanizare complexă și demsă.


In ciuda a numeroase restaurări din sec.al 4-lea sub împărații Constant, Constantius al II-lea și în anul 414 e.N, după jefuirea Romei de către Alaric, edificiul a intrat în degradare, astfel că în prezent nu au mai rămas decât câteva rămășițe nesemnificative.
Edificiul central măsura 70 X 35 de metri și era decorat cu marmură de diverse culori și cu picturi. In incinta lui s-au găsit numeroase sculpturi, printre care Hercule copil și relieful Endymion adormit, care atestă luxul.

Termele lui Constantin au fost amplasate la sud de colina Qurinal, în anul 315 e.N și în apropiere de templul lui Serapis. După cele ale lui Diocletianus, sunt ultimele mari edificii termale ridicate în Roma. Terenul ales nu a permis realizarea unor terme comparabile cu cele ale lui Caracalla și Diocletianus. Ele au necesitat lucrări de terasament pentru corectarea înclinației suprafeței din sud-estul colinei.
Termele lui Constantin au fost foarte rafinate. Se prezentau sub forma unui mare patrulater, cu o mare exedră la nord. Edificiul central comporta un caldarium (băi calde) în centrul fațadei de sud, un frigidarium (băi reci) și piscina, în spate, pe latura de nord. Cu toate că suprafața a fost mică, termele au cuprins toate spașiile obișnuite pentru bibliotecă, sală de audiție, porticuri și grădină.
Marea exedră din sud corespundea Palatului della Consulta iar corpul central ocupa zona actualului Palat Rospigliosi. O parte a vestigiilor sale au fost demolate în momentul creării actualei Via Nationale, în sec.al 19-lea.

Termele lui Timotheus (Termae Timotaenae) s-au găsit pe vechiul Vicus Patricius, arteră ce trecea printre colina secundară Cispius și colina Viminal și care corespunde astăzi cu Via Urbana. Acea arteră unea Termele lui Diocletianus cu cartierul mărginaș și sărac Suburus.

Termele lui Licinius Sura, terme private construite în lungul străzii numite (Clivus) Vicus Publicus. Sura a fost un prieten al lui Trainus. Termele sale se aflau în partea de sus a străzii amintite, stradă care conducea de pe centrul colinei Aventin spre Circus Maximus. Acest edificiu s-a aflat și într-o poziție interpusă dintre Termele lui Decius și Ciecus Maximus. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu