sâmbătă, 27 august 2011

CEAUŞESCU - PLANUL URSS DE INVADARE A ROMÂNIEI

Trupele Tratatului de la Varsovia urmau sa invadeze Romania pe 22 noiembrie 1968, la ora 4 dimineata, conform unor documente ale Oficiului Arhivelor Publice din Marea Britanie.
Politica de autonomie a Securitatii romanesti fata de serviciile secrete sovietice a inceput sa se manifeste din plin in momentul preluarii conducerii Romaniei de catre  Nicolae Ceauşescu.
Mai multi ofiteri din randurile Armatei Romane, cu activitate in slujba serviciilor de spionaj sovietice, au fost desconspirati in 1965, punandu-li-se in vedere sa intrerupa orice legatura.

Generalul (r) Neagu Cosma, Directia de Informatii Externe (DIE), a obtinut prin intermediul unui ofiter polonez - aflat in contact cu colonelul Ion Bichel - informatia ca Brejnev personal, impreuna cu Andropov, seful KGB, si comandantii Armatei Rosii au pregatit o invazie in Cehoslovacia, Romania si Iugoslavia.
Date ulterioare aduse la cunostinta lui Ion Stanescu, presedintele Consiliului Securitatii Statului, au aratat ca aceasta actiune se datora nemultumirii Kremlinului fata de politica lui Dubcek, Ceausescu si Tito.

Planul era elaborate in detaliu de un colectiv din care facea parte si ofiterul polonez. Invazia trebuia sa se desfasoare in etape, mai intai Cehoslovacia, dupa care, la intervale de doua-trei saptamani, urmau Romania si Iugoslavia.
Nicolae Ceausescu nu a luat in serios rapoartele Securitatii.
Pe 5 august 1968, Securitatea intocmea o nota-sinteza prin care se arata ca serviciile secrete trimisesera pe teritoriul Romaniei si dirijasera spre ambasadele romanesti din tarile socialiste, sub diverse acoperiri, indeosebi ca turisti, agenti bine instruiti si cu sarcini operative precise.

Ceauşescu la balconul CC al PCR în ziua de 21 august 1968
 Dupa mitingul din 21 august 1968 din fata sediului CC al PCR, au fost luate masuri rapide, securitatea a fost pusa in stare de alarma, iar in centrele directiilor centrale de Securitate s-au ridicat bariere din saci cu nisip la ferestre si la usile de acces.
In conceptia lui Ceausescu, in cazul unui razboi, Securitatea trebuia sa organizeze, prin aparatul informativ, un razboi de partizani.
S-au studiat atat varianta evacuarii lui Ceausescu in China, cat si varianta cailor rutiere de la sud de Carpati, pentru o deplasare sigura si rapida.
Potrivit acestui plan, trupele sovietice, ungare si poloneze urmau sa invadeze Romania pe 22 noiembrie, ora 4.00 dimineata. Totalul efectivelor trupelor de invazie urma sa se ridice la 150.000 de militari, se mai arata in documentul Oficiul Arhivelor Publice din Marea Britanie dezvaluind in anul 2000.
Gărzile patriotice
In vara anului 1968, reteaua sovietică din Romania a fost pusă la muncă. Cu aceasta ocazie, Securitatea l-a identificat pe generalul Ion Serb drept agent GRU (serviciul de informatii militar sovietic).
URSS nu a invadat Romania, dar nu a renuntat la incercarea de a-l detrona pe Ceausescu printr-o interventie militara.

Gărzile patriotice
La ordinul lui Brejnev, dupa cum sustine generalul Ion Mihai Pacepa, serviciile secrete au elaborat inca din iulie 1969 operatiunea "Nistru" ("Dnestr"). Aceasta viza aducerea la conducerea Romaniei a unui membru PCR loial URSS.

Ofiţeri instruind membri ai Gărzilor patriotice.
Securitatea Statului de la Bucuresti ia masuri contrainformative pe linia Uniunii Sovietice si a tarilor vecine din Tratatul de la Varsovia. Contrele dintre serviciile secrete romane si cele sovietice au fost extrem de dure.
Unii observatori ai vietii politice din Romania sustin ca operatiunea "Nistru" (Dnestr), intocmita in 1969, a reusit abia in 1989.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu